Forum | Największe polskie forum o RS 125, AF1 i RS4 125 |
Forum dyskusyjne zwiazane tylko i wyłącznie z motocyklami Aprilia RS 125, AF1 i RS4 125
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Działający zawór wydechowy - brak poprawy w osiągach.

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum | Największe polskie forum o RS 125, AF1 i RS4 125 | Strona Główna -> Serwis
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Viruzzek
Ranga 1- moto kumpla


Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 24
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Białystok

PostWysłany: Czw 18:00, 15 Maj 2014    Temat postu: Działający zawór wydechowy - brak poprawy w osiągach.

Siemanko. Mam Aprilke RS125 w pełni odblokowaną. Posiadam w niej regulowany zawór wydechowy, który do dzisiaj nie działał. Dzisiaj został wyczyszczony, przetarty papierem ściernym i zamontowany na swoje miejsce. Działa tak jak powinien:

do 1,5tys - otwarty
od 1,5tys do 7,5 tys - zamknięty
od 7,5 tys do ... - otwarty

Problem polega na tym, że wczoraj (kiedy nie działał) osiągi były identyczne jak dzisiaj, kiedy został wyczyszczony i w końcu zaczął się otwierać i zamykać. Jedyna różnica, która jest to to, że zniknął czerwony trójką i kontrolka EFI z licznika. Co może być nie tak? Dlaczego nic się nie zmieniło?
vmax przed i po wyczyszczeniu języczka to nadal ~150km/h

Co więcej o Apce,
moduł 34AC (dzisiaj przewierciłem go w miejscu do tego przeznaczonym)
Typ: RD
przebieg: 7tys

Pozdrawiam. Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fuckout2
Ranga 5 - Apilia fanatic!


Dołączył: 24 Wrz 2013
Posty: 1308
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Łódź

PostWysłany: Czw 18:04, 15 Maj 2014    Temat postu:

AC34 to odblokowany moduł .... więc jak go przewierciłeś to pewnie temu się świeci efi. W ogóle efi żyje własnym,życiem... Mam apke na full blokadach fabrycznych i efi mi się świeci,a dlaczego to nie wiem.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Viruzzek
Ranga 1- moto kumpla


Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 24
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Białystok

PostWysłany: Czw 18:06, 15 Maj 2014    Temat postu:

EFI własnie zgasło po wyczyszczeniu języczka i przewierceniu modułu (co dziwne, niby odblokowany ale miejsce na przewiercenie miał.)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
SnoopDogg
Ranga 5 - Apilia fanatic!


Dołączył: 28 Mar 2013
Posty: 1190
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Nowy Sącz

PostWysłany: Czw 20:06, 15 Maj 2014    Temat postu:

zawór wydechowy nie wpływa na v max zbytnio, a chyba nawet w ogóle Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
TeDeX
Ranga 5 - Apilia fanatic!


Dołączył: 02 Paź 2009
Posty: 1597
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 32 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: TSZ

PostWysłany: Czw 20:31, 15 Maj 2014    Temat postu:

@up wpływa i to bardzo, jeżeli masz zawór stały to v-max jaki osiągniesz to max 130km/h i o wiele słabsze przyśpieszenie po rezonansie.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Viruzzek
Ranga 1- moto kumpla


Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 24
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Białystok

PostWysłany: Czw 20:50, 15 Maj 2014    Temat postu:

Wpływa, koledze skoczyło o 10km/h do góry, kiedy nie do końca go naprawił bo linki nie wyregulował. Nie zależy mi na tym, żeby jeździć 170 ciągle, tylko na tym, żeby szybciej osiągać te 150km/h. Do setki nie mam sławnych 6-7 sekund tylko około 10. A dlaczego mam mieć gorzej, skoro mam wszystkie potrzebne części do tego, żeby było lepiej.

Nikt nic nie wie? Cokolwiek. Jakaś wskazówka, może ominąłem jakąś blokadę.

-wybebeszony dyfuzor
-zmieniona zębatka
-zaślepiony i poszerzony filtr powietrza
-świeca polecana przez serwis przy odblokowaniu
-moduł AC34 - odblokowany
-dysza w gaźniku 160


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum | Największe polskie forum o RS 125, AF1 i RS4 125 | Strona Główna -> Serwis Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin